Dienstverlening

49Vanuit de badplaats Callantsoog richt mijn hoefsmederij zich nu al meer dan vijftien jaar op particulieren, maneges en stoeterijen. Zowel eigenaren van sportpaarden als recreatiepaarden, van alle rassen en in alle disciplines van de paardensport, behoren tot mijn clientèle. Met mijn mobiele werkplaats ben ik zeer flexibel en heb ik de beschikking over alle voorzieningen voor zowel het op maat koud als warm beslaan. Alle soorten en maten hoefijzers heb ik dan ook in het assortiment. En mocht er onverhoopt iets niet op voorraad zijn, dan zijn korte, directe, lijnen met leveranciers van allerhande hoefijzers en aanverwante producten onder hand bereik.

Liefde voor het paard

Elk paard is anders, elk paard vraagt om zijn of haar eigen wijze van benaderen. Wat ik belangrijk vind is dat een paard tijdens het bekappen en beslaan rustig en met vertrouwen afwacht van datgene dat komen gaat. De meeste oudere, ervaren, paarden zijn dit wel gewend. Jongere paarden daarentegen vragen om mijn geduldige en rustige manier van benaderen.47.JPG

De keuze van het type hoefijzer en de manier van beslaan wordt volledig afgestemd op het individuele paard. De stand en de beweging zijn belangrijke variabelen bij de keuze van het type ijzer. In de loop van de tijd zal een paard zich ontwikkelen. Naast dat ik de hoeven goed in de gaten houd let ik ook op bijvoorbeeld de voeding die de paarden in de stallen krijgen aangeboden, de stallen zelf, de verzorging die de dieren krijgen en eventuele ziektes die ze onder de leden kunnen hebben. Op deze manier houd ik rekening met andere van invloed zijnde zaken op de hoeven van uw paard.

Bekappen, warm en koud beslaan

12.JPGBekappen van de hoeven is vergelijkbaar met het knippen van nagels. Een paard in de natuur loopt langere afstanden over verschillende bodemsoorten, waardoor de hoeven op natuurlijke wijze zullen afslijten. Dit gebeurt met gedomesticeerde paarden niet of in mindere mate. Een paard zal daardoor ongeveer om de acht weken bekapt dienen te worden, om te zorgen dat de hoeven de juiste vorm houden en in een goede stand blijven staan. Dat is belangrijk voor een goede beengezondheid en vloeiende gangen.

14.JPGHet op maat maken van een hoefijzer voor een goede passing onder de paardenhoef is een secuur werk. Eerst wordt de hoef bekapt en vlak gemaakt, daarna moet het ijzer precies pas gemaakt worden voor de unieke vorm van de hoef. IJzers vervormen kost kracht en gaat gemakkelijker als het ijzer roodgloeiend is. Het hete ijzer wordt op de hoornwand van de hoef gelegd, waardoor er een duidelijke afdruk ontstaat, die helpt bij het lokaliseren van eventuele ongelijkheden op de draagrand. Het koud vervormen van het ijzer tot het precies past, vraagt meer kracht. Het belangrijkste is dat het ijzer goed past.

Medisch beslag

Bij (hoef)blessures, verwondingen of anderszins is aangepast of orthopedisch beslag vaak het devies. Op aanvraag en altijd in overleg met medisch specialisten, zoals onder andere een orthopeed of een dierenarts, maak ik op maat datgene wat in het specifieke geval noodzakelijk is.